Aistipuutarhapolku Vanhalla Puutarhurin pihalla

Kohteeni Vanha Puutarhurin piha oli sunnuntaina avoinna kevään ensimmäisessä Loviisan Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Viime vuonna rakensin koemielessä puutarhaa kiertämään aistipuutarhapolun, joka sai niin positiivisen vastaanoton, että toteutin sen tänä vuonna uudelleen. Polku on tällaisessa tapahtumassa kierrettävissä omatoimisesti. Sen kiertämällä puutarhaan tutustuu yleissilmäystä laajemmin.

Mikä aistipolku?

Polun varrella on rasteja, joissa on pienimuotoisia tehtäviä tai ajatuksia herättäviä kysymyksiä. Tehtävien tavoitteena on aktivoida aistejamme monipuolisesti ja vahvistaa puutarhan positiivisia vaikutuksia. Polun voi kiertää tehtäviä huomioimattakin – kaikkihan on vapaaehtoista – mutta tehtävien avulla puutarhaan voi keskittyä paremmin ja sen positiiviset vaikutukset voi kokea hiukan syvemmin. Myös ajan käytöllä on merkitystä, sillä luonnon rauhoittavat vaikutukset vahvistuvat noin parissakymmenessä minuutissa. Toki useita puutarhoja kiertäneille koko kierros on ollut ’terapiaa’, sillä aikaa ihanissa puutarhoissa kuluu helposti koko päivä!

Kiitos kävijöille!

Aamupäivällä kävijöitä olikin mukavaan tahtiin, mutta iltapäivällä sade verotti innokkuutta. Tälläkin kertaa valtaosa kävijöistä kiersi polun, vaikka se paikoitellen kysyykin hyväkuntoisia jalkoja. Kommentit polusta olivat erittäin positiivisia ja monet kiittelivät sen mieltä rauhoittavaa ja rentouttavaa vaikutusta. Moni kertoi myös, ettei ymmärtänytkään, miten monimuotoinen tällainen vanha puutarha on. Tontillehan mahtuu sekä metsämaata, luonnonvaraista aluetta että hoidettua rinnepuutarhaa. Jokunen ei olisi hoksannut ilman polkua käydäkään tontin korkeimmalla kohdalla, mistä aukeaa komeimmat näkymät merelle asti yli vanhan kaupungin kattojen.

Viime kesänä eräs kävijä kommentoi myös puutarhan valtavuutta. Se kuitenkin on vain hiukan vajaat 1000 m 2. Polveileva rinne pengermuureineen ja polkuineen, vaihtelevat istutusalueet ja metsäalueeseen rajoittuva tontti hämäävät silmää!

Silloin tällöin kysellään myös, eikö tällainen puutarha ole hirveän työläs ja kuinka jaksan hoitaa sitä? Itse asiassa olen aika laiska puutarhuri. En halua, että puutarha orjuuttaa minua, vaan haluan nauttia siitä ja niistä asioista mitä siellä teen. Siksi periaatteeni tässä puutarhassa on biologi Leena Luotoa lainaten ’hallittu hoitamattomuus’. Tästä periaatteestani lupaan kertoa myöhemmin lisää, mitä se minulle tarkoittaa.

Olen erittäin kiitollinen kaikille kävijöille sekä kiinnostuksesta puutarhaani kohtaan, että aistipuutarhapolusta saamistani kommenteista!

Loviisan_Avoimet-puutarhat-Vanha-puutarhurin-piha

 

 

Seuraavan kerran Vanha Puutarhurin piha on avoinna Loviisan Avoimet puutarhat -tapahtumassa su 9.6 klo 10 – 17 ja tänä kesänä viimeisen kerran valtakunnallisena Avoimet puutarhat – päivänä su 7.7. klo 12 – 17. Toivottavasti ilmat ovat silloin tapahtumalle suotuisat. Joka tapauksessa puutarhan kasvit vaihtavat kasvaessaan ja kukkiessaan pihan ilmeen kerta toisensa jälkeen aina eri näköiseksi. Tulisitko sinäkin tutustumaan vanhan puutarhan tunnelmaan ja aistipuutarhapolkuun?

Jos haluat kiertää polun ohjattuna, sekin onnistuu erikseen sovittaessa pienessä 2 – 5 hengen ryhmässä. Ota siinä tapauksessa yhteyttä joko nettisivujeni yhteydenottolomakkeella tai meilitse tarja@greatroom.fi.

Jos Vanhan Puutarhurin pihan tarina kiinnostaa sinua, voit tutustua siihen tarkemmin tästä vanhemmasta artikkelistani.

Loviisan Avoimet puutarhat löydät netistä täältä, Facebookista ja Instagramistakin. Vanha Puutarhurin piha löytyy em. Instasta #vanhapuutarhurinpiha .