Kutsu puutarhuri neuvontakäynnille!

Tiesitkö, että voit saada ammattilaisen luotettavat neuvot puutarhasi pulmiin kutsumalla puutarhurin käymään? Ja että voit antaa neuvontakäynnin myös lahjaksi? Jos lahjakortti kiinnostaa, ota yhteyttä verkkosivujen lomakkeellamme tai meilitse tarja@greatroom.fi . Neuvontakäynnillä puutarhuri keskittyy juuri sinun puutarhasi ongelmiin, pystyy huomioimaan puutarhasi olosuhteet ja erikoispiirteet ja valitsemaan ratkaisut niihin sopiviksi. Samalla käynnillä voi ratketa monta pientä pulmaa ja toisaalta suureltakin tuntuva ongelma voi ratketa helposti ammattilaisen näkemyksen avulla.

Neuvontakäynti on tavallisimmin 1,5 – 2 tuntia ja tuon ajan puutarhuri keskittyy vain sinun puutarhaasi ja juuri sinua askarruttaviin kysymyksiin. Mitä tarkemmat pohjatiedot puutarhurilla on esille tulevista ongelmista jo tontille tullessaan, sitä nopeammin käynti sujuu. Tällöin jo tunnissakin ehtii yllättävän paljon!

Milloin tonttikäynti kannattaa?

Voit kutsua puutarhurin neuvontakäynnille aina kun kaipaat ratkaisuideoita puutarhasi ongelmakohtiin. Puutarha-ala on laaja ja tietojen opiskeleminen kirjoista tai netistä vie aikaa. Somepalstoilla voit kysyä neuvoa, mutta saadut neuvot voivat olla ristiriidassa toistensa kanssa, jolloin niiden oikeellisuudesta ei ole takeita, kuten ei myöskään neuvon antajan tietämyksestä. Ammattilaiselta saat neuvot nopeasti, eikä niiden luotettavuutta tarvitse epäillä. Työt voit tehdä itse sitten kun niiden aika on, tai hankkia apuvoimia tarpeesi mukaan.

Vinkkejä kasvien leikkaukseen, istuttamiseen ja hoitoon

Esimerkiksi keväällä monia askarruttavat eri kasvien leikkausasiat.  Mm. omenapuiden leikkaaminen onnistuu useimmilta itseltäänkin, kun vain tietää milloin pitää leikata, mitä pitää leikata ja millä tavalla. Sama koskee marjapensaiden, koriste- ja aitapensaiden leikkauksia. Kaikkia pensaita ja puita ei edes tarvitse leikata. Miten on juuri sinun pihasi kasvien laita?

Voit myös kaivata ohjeita pensasaidan istuttamiseen, kasvien siirtämiseen uuteen paikkaan, vanhan rikkaruohottuneen kukkapenkin uudistamiseen tai uuden perustamiseen, rikkaruohojen kasvun estämiseen, kasvien talvisuojaukseen jne.

Apua kasvilajien tunnistamiseen

Esimerkiksi jos olet vasta hankkinut oman talon, eikä sinulla ole aikaisempaa kokemusta pihakasveista, voit käyttää puutarhuria apuna kasvien tunnistamiseen ja hoito-ohjeiden saamiseen. Voit myös tilata kasveillesi jatkohoitosuunnitelman, jolloin saat täsmäohjeet juuri omien kasviesi hoitamiseksi, etkä joudu käyttämään aikaasi oikean tiedon etsimiseen.

Pihan uudistamistarve tai ratkaisu ongelma-alueelle?

Jos sinulla on vanha puutarha, jonka kasvit kaipaavat uudistamista tai koko piha päivittämistä tämän päivän tarpeita vastaavaksi, voit käyttää ammattilaista apuna. Aina ei tarvita varsinaista suunnitelmaa, vaan voit pärjätä ratkaisuvaihtoehdoilla, joista valitset itse tilanteeseesi sopivimman. Esimerkiksi tontin jakotilanteessa, kun vanhalle tontille rakennetaan toinen talo, on sillä vaikutuksia usein myös vanhaan taloon kuuluvan puutarhan toimintoihin. Puutarhuri osaa huomioida kummankin tontin tarpeet ja tarjota sopivimmat vaihtoehdot. Saatat säästää myös rahaa, kun perustat piharakenteet kestävästi tai vältyt epäonnekkailta kasvikokeiluilta.

 

Ideoiden sparrausapua

Mielessäsi saattaa pyöriä useampikin toteutusidea, mutta et osaa päättää niistä parasta, tai olet epävarma jostakin yksityiskohdasta. Silloin keskustelu ammattilaisen kanssa saattaa kallistaa vaakakupin selkeästi tietyn vaihtoehdon puoleen ja tuoda ratkaisevan avun. Sinua voi kiinnostaa esim. metsäpuutarhan tai niityn perustaminen, mutta et tiedä mistä ja miten se kannattaa aloittaa. Joskus sekin riittää, että voit sparrailla ideoitasi ja saada vahvistusta omien ideoidesi toteuttamiskelpoisuudelle.

Vanhan pihapiirin suojelu ja perinnekasvit

Vanhojen talojen pihapiirit ovat ainutlaatuisia alueita. Näihin saattaa liittyä kulttuurihistoriallista arvoa, mutta vielä useammin vahvoja tunnearvoja. Siksi vanhan talon puutarhaa on syytä suojella. Jos vanha puutarha on kuitenkin pitkään ollut hoitamattomana, se on voinut rehevöityä liikaakin. Jos koet epävarmuutta, mitä kasveille voisi pihapiirin tunnelmaa tuhoamatta tehdä, kannattaa neuvoa kysyä puutarhurilta. Vanhoihin pihapiireihin ja niiden kasvilajeihin perehtynyt ammattilainen osaa neuvoa perusparannukseen tarvittavat toimenpiteet. Jos suurempia muutoksia on tarpeen tehdä, hän osaa antaa vinkkejä myös pihapiirin entisöintiin sen aikakauteen kuuluvilla kasveilla ja materiaaleilla sekä hyödyntää olemassa olevaa ja paikalla jo viihtyvää kasvillisuutta. Tänä päivänä moni näistä vanhojen pihojen kasveista luokitellaan ns. haitallisiksi vieraslajeiksi, jotka on hyvä tunnistaa ja tietää tarvittavat toimenpiteet.

Niin pientä asiaa ei ole, etteikö kysymällä voisi siitä varmistua. Pyydä siis puutarhuri paikalle!