Valtakunnallinen huonekasviviikko on Puutarhaliiton ja Huonekasviseura ry:n järjestämä teemaviikko. Sen tarkoituksena on lisätä kiinnostusta huonekasviharrastukseen. Iäkkäämmälle väelle huonekasvit ovat kuuluneet elämään tavalla tai toisella aina, mutta nyt ilahduttavasti myös nuorempi väki on innostunut niistä. Samaan aikaan kiinnostus perinteisiä vanhoja huonekasveja kohtaan on kasvamassa. Itsekin innostuin viime keväänä hankkimaan pistokkaina sellaisia vanhoja ’torppien’ kasveja, joita en ennen ollut nähnytkään, korkeintaan kuullut nimen, mutta jotka ovat menneille sukupolville olleet niitä tutuimpia. Ovatko sinulle tuttuja esim. papinkaura, apostolinmiekka, tuonenkielo tai kriinumit?

Huonekasvien kasvattaminen on paitsi loputtomia mahdollisuuksia tarjoava harrastus, myös erittäin terapeuttista.

Vasen kuva: vasemmalla apostolinmiekka, oikealla ylhäällä ja keskellä kaksi erilaista kriinumia ja alinna papinkaura. Apostolinmiekasta sanotaan, että se kukkii vasta kun siinä on 12 lehteä (apostolit). Sen kukka muistuttaa orkideaa ja kestää vain päivän. Kriinumeilla on hiukan amarylliksen kukkaa muistuttavat kukat, mutta pienemmät ja valkoiset tai vaaleanpunaiset. Papinkauralla on hyvin erikoinen litteä pitkulainen kukka. Kasvi kestää hyvin kuivuutta ja kasvaa nopeasti. Kaikki nämä olen istuttanut pienestä pistokkaasta keväällä.   

Oikea kuva: ylinnä tuonenkielo, keskellä kuparilehti, alinna enkelinsiipi ja oikealla huonekuusi. Tuonenkielo on vanhojen salien kasvi ja pärjää hyvin vähävaloisessakin paikassa. Kuparilehti kasvaa nopeasti, kestää kuivuutta ja kukkii pienin oranssinpunaisin torvimaisin kukin. Enkelinsiipeä on helppo lisätä pistokkaasta juurruttamalla. Kasvaa hurjan korkeaksi. Kukat ovat rypälemäiset vaalean- tai pinkinpunaiset. Huonekuusi pitää viileähköstä kasvupaikasta ja sille on annettava kasvurauha.   

Otsikkokuvassa vasemmalla kärsimyskukka, kliivia oikealla ylhäällä ja perinteinen kerrottukukkainen kiinanruusu alhaalla oikealla. Kärsimyskukka vaatii tasaisen kastelun. Kliiviaa taas ei saa kastella liikaa ja se alkaa kukkia vasta kun juuret ovat täyttäneet ruukun. Kiinanruusu on kiitollinen kukkija vuodesta toiseen, kaipaa kunnon leikkausta keväisin ja kasvaa isoksi puumaiseksi kasviksi.