Lumipeite on hyvä pakkassuoja, mutta liika on liikaa
Tänä talvena on saatu paksu lumipeite myös eteläiseen Suomeen. Se on hyvä pakkassuoja useimmille puutarhan kasveille, mutta raskas lumipeite voi tehdä myös haittaa niille. Esimerkiksi katolta putoava lumi katkoo alle jäävien pensaiden ja puiden oksia, samoin tekee raskas aurauslumi. Tämä tietenkin tarkoittaa, että nämä kasvit on alun perin istutettu sopimattomaan paikkaan. Ehkäpä vähälumisten talvien myötä ei ole tullut ajatelleeksikaan, mihin lumet talvella kolataan, tai että tieaura voi lykätä vankan vallin pensasaitaa vasten tai jopa sen päälle. Etenkin kaupunkialueilla pihat ovat monesti niin ahtaita, ettei aurauslumelle todellakaan ole liiemmin tilaa. Mm. näitäkin asioita puutarhasuunnittelija pyrkii huomioimaan suunnittelutyössään.
Tykkylumi taivuttaa ja katkaisee
Lumipeite, etenkin raskas suojalumi tai ns. tykkylumi aiheuttaa helposti oksien taipumista tai katkeamista pensaille ja puille. Oksien taipuminen ei tietenkään kasvia tapa, mutta sen muotoa se muuttaa. Etenkin nuoren puun tällainen vetää helposti vinoon, jos sitä ei ole istutettaessa vahvasti tuettu. Vankkojen vanhempienkin puiden oksat, esim. omenapuun oksat, voivat revetä tai napsahtaa poikki liian painavan kuorman vuoksi. Tästä syystä liikoja lumia on hyvä käydä pudistelemassa pois pensaiden ja puiden oksilta. Samalla on hyvä tarkistaa, että jänisten ja peurojen esteeksi laitetut suojaverkot ulottuvat lumen pinnalta katsoen riittävän korkealle. Tarvittaessa lumen pintaa on syytä madaltaa verkon ympäriltä polkemalla tai jopa luomalla lunta pois. Rusakko hyppelee vaivatta helmikuun hankikannolla ja voi ulottua jopa 1,5 m korkeudelle siitä!
Ikivihreät taimet suojattava auringolta
Päivän pidetessä aurinko alkaa kohta lämmittää. Sen vuoksi viimeistään nyt alkaa olla aika varjostaa nuoret ikivihreiden kasvien taimet, kuten havupuut ja –pensaat, alppiruusut ja mahoniat. Tiedäthän, että nämä haihduttavat talvellakin auringon lämmittäessä, mutta kun juuristo on vielä jäässä, ne eivät saa vettä ja kärsivät kuivuudesta. Vanhemmat kasvit ovat jo ehtineet kasvattaa juurensa syvempiin maakerroksiin, jotka pysyvät sulana talvellakin, joten tämä ilmiö ei uhkaa niitä. Nyrkkisääntö on, että kolme seuraavaa talvea istutuksen jälkeen ovat kriittisiä. Toki, jos kasvupaikka on hyvin auringonpaahteinen, voi vanhempikin kasvi kaivata kevyttä varjostusta.