Olen seurannut somessa toinen toistaan ihanampia postauksia keväisistä pihoista ja kukista, jotka sieltä mullasta talven jälkeen nousevat. Huudahduksia: Kevät! – Kevään ensimmäinen! Ihmisten ihastus on käsin kosketeltava! Naapurissakin on piha jo aivan sula ja krookukset kukassa. Pakkasta kestäviä kukkia!

Sitten käännän katseeni ikkunasta omalle pihalleni.

Niin, tämä piha herää kevääseen hyvin myöhään. Ensimmäistä Scillaa saadaan odotella vielä pitkä tovi!
Korkea harju ja suuret puut sen laella varjostavat vielä matalalta paistavalta kevätauringolta. Toiselta puolelta varjostavat pihaa rakennukset. Katolta pudonneet lumet kasautuivat korkeiksi keoiksi torpan räystäiden alle, ja kun tänä talvena satoi vuoroin paljon lunta ja välillä vettä, niin hangesta muodostui kova jäinen vuori. Hanki on niin kovaa, että kesti vielä viikonloppunakin miehen painon!

Tästä syystä meillä etsitään tässä vaiheessa kevättä kauneus ruukusta. Narsissi Teté a Teté on aivan paras! Ne ovat meillä kestäneet portin pylväiden päällä ulkona jo kolmisen viikkoa, vaikka välillä on ollut jopa – 10 asteen pakkasöitä. Vähän ne ovat nuukuksissa aamulla, mutta kun päivän aurinko lämmittää, ne heräävät henkiin aivan silmissä. Ihan suoraan lämpimästä pakkaseen niitä ei kuitenkaan kannata laittaa, vaan totuttaa vähitellen. Ruukku kannattaa myös kastella hyvin, ennen kuin sen laittaa ulos.

Nämäkin kukat kestävät pakkasta

Muita tällaisia pakkastakin kestäviä ja kaupasta taimena ostettavissa olevia kukkia ovat esim. helmililjat (Muscari), krookukset (Crocus), hyasintit (Hyacinthus), posliinihyasintit (Puschkinia) ja hiukan näiden jälkeen myös orvokit (Viola). Ne kaikki viihtyvät ruukussa tai parvekelaatikossa kerrostalon parvekkeellakin erinomaisesti. Vain maltillista kastelua ja kukinta kestää ulkosalla viileydestä johtuen todella pitkään, pari kuukautta jopa! Orvokilla kukinta voi kestää koko kesänkin, jos kuihtuneet kukat jaksaa nyppiä pois tai lyhentää rentoa versostoa leikkaamalla välillä. Mikä parasta, nämä kukat voi kukinnan loputtua istuttaa pihan kukkapenkkiin tai pensaiden tyvelle ja sieltä ne nousevat seuraavana keväänä. Saman voi tehdä myös jouluistutuksena myytävälle jouluruusulle (Helleborus) ja esikoille (Primula), joita myydään vuoden ensimmäisinä ruukkukukkina tammikuussa.

Pitäisiköhän ensi syksynä itse kokeilla sipulikukkien kasvatusta ruukussa?