Kohde on alunperin 1800 -luvun lopulla rakennetun hirsitorpan ja 1955 laajennetun talon puutarha. Siellä viljeli puutarhuri vaimonsa kanssa hyötykasveja, omenoita, perunoita ja kukkia myytäväksi Loviisan torilla vielä 1970 -luvun lopulle saakka. Siitä kohteen nimi. Puutarhurin kuoltua ja rouvankin ikäännyttyä jäi puutarha oman onnensa nojaan muutamaksi vuodeksi. Seuraavat omistajat tulivat taloon 1984  ja viihtyivät kolmekymmentä vuotta. Viimeiset 10 vuotta puutarha jäi kuitenkin vähäiselle hoidolle ja pääsi paikoin taantumaan. Nykyiset omistajat hankkivat sen vapaa-ajan asunnokseen pari vuotta sitten, jolloin tontti myös jaettiin kahdeksi erilliseksi kiinteistöksi. Tämä muutos edellytti mm. toisen sisäänkäynnin rakentamista tontille.

Tontti on jyrkkä ja kivinen rinnetontti, jota on pengerretty tontilta kaivetuilla luonnonkivillä tasaisten kasvualustojen saamiseksi. Vuosien saatossa osa muureista on päässyt murtumaan. Lisäksi villiviini on nimensä mukaisesti vallannut laajat alueet rinteestä ja vuohenputki ja heinät kukkapenkkejä. Vanhat omenapuut ja pensaatkin repeilivät talvella lumen painosta. Näistä syistä puutarha on nyt remontin ja uudistustöiden alla.

Suunnitelmista ja myös käytännön töistä vastaa Greatroomin puutarhuri. Tavoitteena on säilyttää vanha tunnelma korjaamalla vanhoja rakenteita ja raivaamalla niitä esiin sekä täydentää ilmettä samalla tyylillä vanhoilla perinteisillä kasveilla. Puutarharemontin etenemistä pääsee seuraamaan ja jututtamaan puutarhuria Loviisan Avoimet Puutarhat -tapahtumassa 28.5., 11.6. sekä 2.7. , joka on myös valtakunnallinen Avoimien Puutarhojen päivä.

Kohde on numero 12 ‘Vanha puutarhurin piha’ ja osoite Itäinen Harjutie 10 B, 07900 Loviisa.

Tervetuloa!