On luonnollista, että kevätaurinko ja vettä tippuvat räystäät herättävät tarpeen puuhailla omalla pihalla. Kuitenkin, jos sinulla on muutostoiveita tai ongelmapaikkoja pihalla ja kaipaat ammattilaisen vinkkejä tai rakentajien apua, on juuri nyt paras aika ottaa yhteyttä suunnittelijaan tai viherrakentajiin. Miksi?

Varmistat saatavuuden ja säästät

Keväällä ovat liikkeellä kaikki muutkin ja suunnittelijoilla ja tekijöillä kädet täynnä töitä. Siksi kevääksi toivomasi muutostyöt saattavatkin siirtyä ruuhkien vuoksi kesän yli, tai pahimmassa tapauksessa seuraavalle vuodelle. Monet viherrakentajat varaavat kevään ensimmäiset urakat jo edellisenä syksynä, tai talven aikana. Ainakin, jos toiveenasi on saada työt alkuun heti roudan sulettua varhain keväällä, on syytä etsiä ja kilpailuttaa tekijät jo syksyllä. Tällöin myös urakkahinta voi olla edullisempi kuin keväällä sesongin aikana tilattaessa.

Uuden pihan suunnittelu

Jos sinulla on uudiskohde, on puutarhan suunnittelu syytä käynnistää jo talon suunnitteluvaiheessa. Rakennuslupaa varten tarvittavan pihasuunnitelman voi arkkitehtikin nopeasti piirtää, mutta sen sisältö on varsin yleisluontoinen kunnolliseen ammattilaisen tekemään puutarhasuunnitelmaan verrattuna. Yleensä siinä on merkittynä vain asemakaavan määräämät kulkuväylät autopaikkoineen, puut, nurmikkoalue ja mahdollisesti pensasaita ja istutusalue, mutta ei kasvilajeja tarkemmin. Etenkin, jos tontilla on arvokkaita puita ja muita mahdollisesti uudella pihalla hyödynnettäviä puutarhakasveja, voi suunnittelijan käyttäminen säästää merkittävästi kukkaroasi. Monet puutarhan rakentamisessa tarvittavat maan kaivu- ja maa-ainesten sekä jopa isompien kasvienkin siirtotyöt hoituvat isoilla koneilla nopeasti ja edullisimmin silloin, kun koneet ovat tontilla jo valmiiksi rakennuksen pohjia kaivamassa.

Vanhan pihan muutostarpeet

Myös vanhalla pihalla tehtävät muutostyöt kaipaavat usein suunnitteluapua, etenkin jos itselläsi ei ole selkeätä näkemystä miten puutarhaasi olisi parasta muokata, tai et tunne kasveja hyvin. Suunnitelmien tulee olla valmiina ennen kuin viherrakentajia voidaan kilpailuttaa ja työt aloittaa. Suunnitelman tekemisellekin tulee varata aikaa. Syksyllä suunnittelijalla on hiljaisempaa ja vielä ensilumien tultuakin saattaa olla mahdollista tutustua tonttiisi ja keskustella toiveistasi.  Talven kuluessa on sitten rauhassa aikaa suunnittelutyölle ja tarvittavien tekijöiden hankinnalle.

Saatavuuden varmistamiseksi myös pihan rakennusmateriaalit kannattaa varata syksyllä tai viimeistään talven aikana. Saatat pystyä hyödyntämään myös alennusmyyntejä tai löytää edullisia loppueriä. Myös erikoisemmat kasvit saat varmimmin syksyllä tilaamalla. Suuremmat määrät kasveja on aina hyvä varata etukäteen. Silloin ne on mahdollista haluttaessa myös kilpailuttaa ja säästää merkittäviä summia.

Varaa puutarhurin käynti tontillasi nyt

Jos siis tänä kesänä huomasit pohtivasi muutostoiveita pihallesi, on aika ottaa yhteyttä suunnittelijaan nyt! Puutarhan konsultointikäynnillä on helppo aloittaa. Tutustun silloin tonttiisi, kartoitan toiveesi ja teen tarjouksen suunnittelutyöstä. Käynnin hinta on vielä tämän vuoden loppuun 69 € / h + km-veloitus 0,59 €/ km. Max. 20 km säteellä Loviisan keskustasta en veloita kilometrikuluja. Kun tilaat suunnitelman, hyvitän tunnin käynnin hinnan suunnitelman hinnasta.