Loviisan Avoimet puutarhat avaa puutarhakauden

Kohteeni ’Vanha puutarhurin piha’ on jälleen mukana ja portit ovat avoinna ensimmäisen kerran sunnuntaina 26.5. klo 10 – 17.

Tänä vuonna kevät ei ole vielä kovin pitkällä, sillä lumet sulivat tältä pihalta kovin myöhään. Pihaahan varjostavat harjun puolelta korkeat puut ja meren puolelta puolestaan rakennus. Muistan, että viime keväänä olivat omenapuut kukassa jo  ensimmäisellä avajaispäivänä, mutta nyt saadaan niitä vielä tovi odottaa. Nurmikko leikattiin ensimmäisen kerran vasta menneellä viikolla, koska halusin antaa sinisen kevätmeremme, eli sinililjojen (Scilla) kukkia ja siementää rauhassa loppuun. 

Tällä hetkellä parhaassa kukassa ovat isotuomipihlajat ja naapurin tuomi sekä kadun varressa jalokiurunkannukset. Niillä on tänä vuonna aivan erityisen upea kukinta, sillä ne valtasivat oitis tilan neilikkaruusuilta, jotka leikkasin tänä vuonna alas. Saa nähdä miten käy ruusujen… Nuo kiurunkannukset painuvat kuitenkin pois heti kukinnan loputtua, joten eivätköhän ruusutkin sieltä vielä kasvuun ponnista. Muita tällä hetkellä kukkivia ovat kevätkaihonkukat, vuorenkilpi, sammalleimut ja iloiset pikkuauringot, kevätvuohenjuuret. Viime vuonna risukompostin viereen heittämäni pääsiäisnarsissit intoutuivat myös kauniiseen kukintaan. Kukintaansa aloittelevat myös kalliokielot. 

Merkittävän isoja muutoksia pihalle ei ole tälle vuodelle tehty, paitsi että etupihan perennapenkki nostettiin syksyllä ylös ja puhdistettiin vuohenputkesta ja istutettiin uudelleen. Tämän vuoksi kasvit ovat siinä penkissä vähän pienemmällä taimella. Sisääntulon perennapenkissä kasvaa myös uusia lajeja, mm. hurja rypas harjaneilikkaa, joka on oman mummolani peruja.  Hyötytarha ja keinukin vaihtoivat hiukan paikkaa. Kasvit muuttavat tämän pihan ilmettä kesän etenemisen mukaan, joten puutarha ei pysy kauaa saman näköisenä. Siksi pihalla kannattaa vierailla useammankin kerran kesän aikana. 

Tämän puutarhan näkee monipuolisimmin kiertämällä aistipuutarhapolun. Polun varrella on rasteja, jotka auttavat havainnoimaan puutarhaa vuoron perään kaikin aistein. Viime vuonna polun kiertäneet pitivät siitä kovasti ja moni sanoi, että tutustui puutarhaan huomattavasti syvemmin ajatusta herättävien rastien avulla. Polku on mahdollista kiertää myös ohjatusti pienessä ryhmässä erikseen varattavana aikana myöhemmin, jolloin siitä on mahdollista saada vielä enemmän puutarhaterapiavaikutuksia irti. Tontti on jyrkkä rinnetontti ja polku kulkee läpi puutarhan aina kadun tasolta ylös merinäköalapaikalle. Polun profiilia on paikoitellen paranneltu, mutta liikuntaesteisille se ei siitä huolimatta valitettavasti sovi. 

Puutarhan historiaan voit tutustua vaikkapa tästä tekstistä . 

Myynnissä myös Greatroomshopin tuotteita

Viimevuotiseen tapaan puutarhassa on myyntipöytä myös Greatroomshopin tuotteita ja erilaista kirppistavaraa. Jos sää sallii, myynnissä on myös jokunen huonekasvi. Mukana on myös verkkokaupasta jo poistuneita tuotteita, näytekappaleita sekä tuotteita, joita on muina aikoina myynnissä vain Rouva Hulda Huolettomassa Loviisassa. Sielläkin kannattaa ilman muuta piipahtaa, kun Loviisaan tulet! Matka Vanhalta Puutarhurin pihalta on vain muutama sata metriä torille päin, Aleksanterinkatu 6. 

Puutarhan osoite on Itäinen Harjutie 10 B, Loviisa. Kohde sijaitsee aivan Loviisan Vanhan alakaupungin laidalla ja rajautuu kuuluisaan Loviisan harjuun.  

Vanha puutarhurin piha on tänä vuonna avoinna Loviisan Avoimilla puutarhoilla kaikkiaan kolmena sunnuntaina. Ensimmäinen kerta on su 26.5., seuraava 9.6. klo 10 – 17 ja viimeinen kerta on valtakunnallisena  Avoimet Puutarhat -päivänä 7.7. klo 12- 17. 

Lämpimästi tervetuloa!