Vihervoima on blogi sinulle, jota kiinnostavat luonto, kasvit ja puutarha

Tervetuloa uuden blogini pariin! Tähän Vihervoima -blogiin kirjoittelen sekalaisia asioita luontoon, kasveihin, viherkasveihin ja puutarhaan liittyen. Joukkoon mahtuu tarinaa luonnon ja kasvien vaikutuksista meihin höystettynä omakohtaisilla kokemuksillani, kuvauksia käymistäni matkakohteista ja niiden kasveista, arkisia puutarhan tapahtumia ja ehkä hoitovinkkejäkin, juttuja viherkasveista sekä puutarhatapahtumista niin ammatillisessa kuin harrastusmielessäkin. Olet tervetullut jakamaan kanssani tätä vihreän voiman matkaa, jos nämä asiat kiinnostavat sinuakin!

Vihervoima -blogi löytyy osoitteesta https://vihervoima.fi/vihervoima-puutarhablogi/

Voit myös tilata sen itsellesi luettavaksi sähköpostiin blogisivun sivupalkista tai nettisivujeni/ verkkokaupan sivu- tai alapalkista. Sähköpostini eivät tuki postilaatikkoasi, sillä blogi lähetetään korkeintaan kerran viikossa. Voit myös peruuttaa tilauksesi halutessasi milloin tahansa.

Puutarhablogin taustaa

Olen itse saanut luonnosta ja erityisesti puutarhasta paljon. Puutarha viitoitti tieni myös ammattiin. Tosin sillä tavoin, että työni pikemminkin erotti minua puutarhasta kuin lähensi sinne. Konttorissa ja palavereissa pitkiä päiviä istuessahan luonto ei ole kovin lähellä! Mutta sitäkin suurempi merkitys puutarhalla oli minulle vapaa-ajalla. Kirjaimellisesti oman pihan suunnittelu, sen muokkaaminen omannäköiseksi, kevään ensimmäisten versojen putkahtaminen mustasta maasta ja kasvun ihmeen seuraaminen, jännitys edellisenä kesänä istuttamani kasvin pärjäämisestä talven yli ja kaikki muu puutarhaan liittyvä toimi minulle vahvasti stressinpoistajana ja nosti mielialaa vaikeina aikoina. Olen siis omakohtaisesti kokenut nämä luonnon ja puutarhan vaikutukset sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiini.

Siinä on myös varmasti osasyy, miksi lähdin opiskelemaan puutarhaterapiaa. Toinen syy on vahva kiinnostus psykologiaan. Olen kyllä ennakkoluuloton, mutta samalla järkiperäinen ihminen, enkä sen vuoksi helposti nielaise ’huuhaata’. Siksi olikin niin mielenkiintoista oppia, mitä tutkimukset kertovat siitä kaikesta, mikä meissä saa nämä luonnon vaikutukset aikaan. Merkittävin vaikutushan syntyy aistiemme välityksellä keskushermostomme ja hormonitoimintamme kautta, mutta myös mm. puiden erittämien fytonsidien ja ilmassa leijuvien negatiivisten ionien avulla.  Muun muassa näistä kerron jatkossa tarkemmin tässä blogissa. 

Luonnon vaikutusmekanismit ovat monimuotoisia. Esimerkiksi pelkästään luontokuvien tai kasvien kuvien katseleminen vaikuttaa meihin. Siksi en kaihda sitäkään, etteikö blogini voisi välillä koostua pelkistä kasvien kuvista. Tai sitten saatan saada inspiraation näkemästäni kevään ensimmäisestä leskenlehdestä tai sinivuokosta ja kirjoitan siitä. Ethän myöskään säikähdä, jos joku kerta innostun jakelemaan neuvoja vaikka omenapuun leikkauksesta tai muistutan havukasvien taimien talvisuojauksesta! Tällä haluan kertoa, että blogini tulee olemaan vaihtelevasti sekä kepeä että asiapitoinen. Ja kuten luonnossakin, vain muutos on pysyvää, joten aika näyttää mihin muotoon tämä muuttuu!

Jutun kuvat ovat Englannin maaseudulta Castle Combe Villagesta. Minulla oli onni vierailla siellä tuttavapariskunnan cottagella viitisen vuotta sitten. Tällä matkalla oli ratkaiseva vaikutus siihen, että asun nykyisin vanhassa torpassa idyllisessä Loviisassa. 

Vihervoimaan liittyviä asioita voit seurata myös Vihervoima Facebooksivuilta