Se on ruukkukasvien keväthuollon ja mullanvaihdon aika jälleen! Kasvukausi on alussa ja kasvit vastaanottavaisia uudelle kasvuvoimalle. Nyt on hyvä aika aloittaa talvitauon jälkeen myös kasvien lannoittaminen.

Keväthuollon yhteydessä tarkistetaan kasvien yleiskunto. Erityisesti lehtien alapinnat ja lehtihangat kannattaa tarkistaa kutsumattomien vieraiden varalta. Kasvien lehdiltä pyyhitään pölyt tai käytetään koko kasvi suihkussa. Jos kasvin juuret ovat täyttäneet ruukun on kasvi hyvä vaihtaa hiukan isompaan ruukkuun ja vaihtaa sille samalla uusi multa.  Hyvin suurissa ruukuissa kasvaville isoille kasveille riittää pintamullan rapsuttaminen pois ja sen vaihto uuteen multaan.

Mullanvaihdon yhteydessä kasvin juurelle mahdollisesti kasvaneet pikkutaimet voidaan irrottaa ja istuttaa omiin ruukkuihinsa. Suureksi kasvaneita kasveja voi tarvittaessa myös jakaa halkaisemalla juurakko. Tiettyjä kasveja voidaan myös leikata ja juurruttaa pistokkaat vedessä maljakossa, jolloin niistä saadaan uusia taimia.

Jos haluat lukea asiasta tarkemmin, vilkaise vanhempaa mullanvaihtoviikko -tekstiäni ohesta.