Jos vanhat talot ja niiden pihojen kunnostus kiinnostavat, tule lauantaina 9.3.2019 Kouvolaan! Olen siellä puhumassa vanhojen pihojen tunnusomaisimmista piirteistä ja miten niitä voisi pyrkiä vaalimaan. 

Tilaisuuden järjestää Kymenlaakson rakennusperinneyhdistys Iisakki kevätkokouksensa yhteydessä. Paikka on XAMKin Paja, Kuuselankatu 1, 45130 Kouvola. Päivän ohjelmaan voit tutustua alta ja yhdistyksen nettisivuilta osoitteessa http://www.iisakki.org/sivut/ajankohtaista.php

Tilaisuuden osallistumismaksu on 5 € ja yhdistyksen jäsenille se on maksuton.

Kevätpäivän ohjelma

12.00-12.05: Kevätpäivän avaus yhdistyksen pj Kari Roth

12.05-12.45: ELY keskus arkkitehti Tuija Mustonen: Korjausavustusten neuvonta

Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön ja saariston ympäristön hoitoon. Avustuksilla pyritään tukemaan arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön ja perinteisten korjausrakentamisen työtapojen säilymistä sekä tiedon leviämistä. Esitys kertoo avustusvaihtoehdoista.

12.45-13.30: Puutarhuri ja puutarhasuunnittelija Tarja Tupamäki/ Greatroom: Vanhat puutarhat

Mitkä ovat suomalaisen perinnepuutarhan merkittävimmät piirteet ja mitä tulisi huomioida sellaista säilytettäessä, uudistettaessa tai perustettaessa?

13.30-14.15: TAUKO: cafe + myynti- sekä esittelypöydät

14.15–14.45: Puuseppä, arkkitehti Lars-Erik Mattila: Kestävät rakennukset nenämme edessä

Mattila puhuu nykyrakentamisen ja kestävän rakentamisen eroista, ja siitä, miten ylin lainsäädäntö ja käytäntö ovat ristiriidassa. Miksi Suomessa ollaan kykenemättömiä tuottamaan uutta rakennusperintöä, vaikka edessämme on hyvin säilyneitä esimerkkejä, joista ottaa oppia?

14.45: Tilaisuuden päätös

Tervetuloa!

Greatroom ja vanhat puutarhat

Ammattitaustani ja luontainen mielenkiintoni on ohjannut minua perehtymään vanhoihin taloihin, niiden pihoihin ja kasvillisuuteen. Harrastuneisuuden ja omakohtaisen kokemuksen kautta kiinnostus ja tietous asiasta on syventynyt ja olen päässyt mukaan suunnittelemaan vanhoja puutarhoja myös ammatillisesti. Tästä voit lukea asiakaskommentteja mm. blogista ’Koti Asemalla’, joka kertoo museoviraston suojelemasta asemarakennuksesta ja sen pihamuutoksista Vantaan Korsossa.

Voit tulla tutustumaan kohteeseeni myös Loviisaan, sillä ’Vanha Puutarhurin piha’ on mukana Loviisan Avoimet Puutarhat -tapahtumassa tulevanakin keväänä kolmena sunnuntaina: 26.5., 9.6. ja kansallisena Avoimien puutarhojen päivänä 7.7. Tämän kohteen tarinaan voit tutustua vaikkapa vanhasta jutustamme tästä .

Vanhaa puutarhaa uudistettaessa tai perusparannettaessa on syytä olla kärsivällinen ja suojella sekä hyödyntää olemassa olevaa ja paikalla jo viihtyvää kasvillisuutta. Teen suunnitelmia vanhojen pihojen perusparannukseen tai entisöintiin niiden aikakauteen kuuluvilla kasveilla ja materiaaleilla ja annan kasvien tunnistusapua ja hoitoneuvoja. Neuvontakäyntejä teen Loviisasta käsin itäisellä Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Otathan yhteyttä, jos sinulla on tarvetta tällaiselle!